Bejelentés


QUEEN SEON DEOK IN THE WAY OF 1000 STEPS, FIRST IS THE HARDEST


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.






Hírek
Sziasztok

Üdvözlök mindenkit a blogomon. Szívesen várom a hozzászolásokat is az adott részeknél.

Request

If anyone knows English very well, and wants to translate my blog, please contact me. Translation post right there on the blog.

Szavazás-Votul

Befejeződött a szavazá. Köszönöm a bizalmat. ( 97% jónak választotta a blogot) Elkeződött egy másik. Sa terminat votul. Multumesc ptr.încredere. (97 % au ales, că este bun blogul) S-a început o alta.

Surprise

From now on, you can view the movie in good quality. (In a 1 episode already founds the links)

Meglepetés

Mostantól, meg lehet tekinteni a filmet jo minőségben.( az 1 résznél már megkaphatjátok a linkeket)

Surpriza

Ceva nou in caseata de lincuri( Acum prima data la ep 1, si ajutor primiti la pagina help)

Ujdoság-Ceva Nou

Tettem új klippeket a Help oldalra. Am pus clipuri noi pe pagina Help

tovább >>


Surpriza

Am "Pus" un clip surpriza pe pagina help

tovább >>


Ceva Nou

Am pus o caseta de vot pe pagina start

Ceva Nou

Hurra. am pus si un cautator pe site pe prima pagina (ajutor la help)

Chat

CHATTUL DE ACUM INCOLO ARE PAGINA SEPARATA

tovább >>


Ujdoság-Ceva Nou

Minden résznek linket tettem fel újranézni . Pentru fiecare episod am pus lincuri ptr. a reviziona.

Help

Am creat o pagină de ajutor pentru vorbitori de limba romănă.

tovább >>


Külön fórum-Forum separat

Minden résznek saját fórumja lesz. Fiecare episod o să aibă forum separat.

Ujdoság-Ceva Nou

Az első oldalon találtok hasznos linkeket. Pe prima pagină găsiţi linkuri utilitare.

tovább >>





Huszonötödik,hatodik rész-Episodul Douăzeci şi cincelea, şaselea




Isten Éltesse.


world map hits counter


Magyarul
Hiába nézelődök, hiába mind gondolkodok, egy biztos dolgot veszek észre. Befejeződött egy fejezet. Majdnem mindent láttunk idáig. Csaknem mindegyik szereplő átéléseit, harcait, fennmaradását, szeretetét, szomorúságát, keserűségét.
Mindenre, ami történt ez idáig egyetlen szavam van.
Felnőttek.
Saját bőrükön tanulták meg, az élet nem habos torta.
Lehetnek álmaid, de ez az út tele van akadályokkal, falakkal, drámákkal.
Szerethetsz, de ez az érzés törékeny.
Harcolhatsz, de veszíthetsz is.
Élhetsz, de a halál a hátad mögött lesben áll.
Tanulhatsz, de az élet még nagyobb leckét ad.
Szaladhatsz, de a sors utolér, elkap.
Lehet hited, de a valóság átjár.
Tervezhetsz, de a kockázat is nagy.
Mindenki hibázhat, de ezekből edződik meg az ember.
Mindenki nevetett, sírt, de eljött a gondolkodás ideje.
Mindenki engedte, hogy az ár sodorja, de a hajót most már neki kell vezetnie.
Eddig egy játékhoz hasonlított, de ez most már a múlté.
Mikor egy keresztúthoz érkezel, csak két lehetőséged van. Eljött az ideje, mikor olyan döntéseket kell hoznod, amely megváltoztatja életedet. Vagy előre mész, és saját kezeddel építed fel jövődet, vagy más teszi fel a téglát. Vagy sziklára alapozol, vagy homokra. Minden tőled függ.
Ők is ehhez a változtatásokhoz érkeztek.
Meg kell hozni a legfontosabb döntéseket.
Azt hiszem, nem mondok nagy titkot, mindegyikük, ahogy éreznek, úgy teszik meg.
Nem lesz visszaút.
Belépnek a táncba, és tovább kell járják. És a dallam hosszú lesz. A vég vagy közel, vagy távol lesz. Az égé az utolsó szó. Mit hoz a jövő, nem tudni. De addig is, a maguk választott keresztet hátukra veszik, és a hegyre indulnak.
Lássuk hogyan.

CheonMyeong Hercegnő halálával, minden megváltozott.
Nagyon jól tudjuk, hol is tart mindegyik szereplő, (nem helyzetről beszélek, hanem az érzelmi síkról), hogyan gondolkodnak, hogyan hisznek, mi történt velük.
Mi van előttük, mi vár reájuk, milyen választásokat kell tegyenek, nyilvánvaló lett.
Azt hiszem, jól lenne, ha egy kis ismétlést teszek, és emlékezünk ezekről a lehetőségekről. (a sorrend nem fontos, úgy írom ahogyan eszembe jut)

Mishil.
A trónért való harcot elvesztette a Hercegnő eltávozásával. Az álma végleg összeomlott.
Vagy teljes visszavonulót fúj, és még vár egy jó pár évet, hogy érkezzen egy másik lehetőség, vagy ahogyan ismerjük, van még valami a varázstarisznyájában, használja az isteni hatalmát, amivel elharácsolta az egész országot.
Majd meglátjuk.

Bidam.
Csendes élete volt, nővényeket gyűjtött, a túlélés szabályait tanulgatta, minden egy játék volt neki, néha kapott egy szidást Munnotól.
Most, miután megkóstolta, mit is jelent a hatalomért való harc, választania kell.
Vagy megmarad parasztnak, egy olyan embernek, akit semmi sem érdekli, vagy az új barátaival megy, főleg Deokmannal, a láthatatlan ismeretlenbe.
Majd meglátjuk.

A Király.
Magára maradt. Mindenki a környezetéből vagy meghalt, vagy hátat fordított neki.(nem hajíthatok rá egy követ sem a hibájáért, a tévedéséért, senkitől sem nem vagyok felhatalmazva ilyesmire. Ezt a történelem eldönti majd. Lehet, csakis így lett Deokman az, akit Korea múltjából ismerünk?)
Mi maradt neki? Vagy visszatér csigaházába, vagy segíti az utolsó gyerekét, hogy ez elérhesse álmait.
Majd meglátjuk.

A Királyné.
Majdnem minden gyereke eltávozott e világból. Mint anya, ezt az érzést már nem bírta. Úgy érzi, életének nincs már értelme. De mikor megtudja, mit is akar Deokman, döntenie kell. Vagy hagyja elhatalmaskodni még jobban magán a halálfélelmet, vagy összeszedi magát, és mindent megtesz a lányáért.
Majd meglátjuk.

Alcheon.
Nála könnyű. Ő egy Hwarang. Élet vagy halál. Valamikor esküt tett, és ezt be kell tartania. Odáig ér, hogy saját életét vegye, vagy más útra lép?
Majd meglátjuk.

És utoljára hagytam a párocskánkat.
Mindketten életük legnehezebb döntései előtt állnak.

Deokman.
Miután megtudja kicsoda is valójában, zaklatják, mindenki az eltűnését akarják. A nővére nincs többé. Csak Yusin maradt mellette. Bidam segítette de tovább? Mit tegyen? Elszaladjon és betartsa testvére utolsó kívánságát, vagy összeszorítja fogait, és követeli jussát, címét, pozícióját? Legyen az ország Hercegnője?
(és ettől a választól függ mindenki sorsa a sorozatból)
Majd meglátjuk.

Yusin.
Egy Hwarang a fővárosból, és szép lassan belészeret egy kadétjába, Deokmanba.
Mikor rádöbben, mit vett a fejében a szerelme, valamit tennie kell az áldozat oltárára. Engedi távozni Deokmant az álmaiból, vagy marad a feltétel nélküli, benemteljesült szerelemmel, és mellette marad.
Majd meglátjuk.

Még megjelenik egy szereplő, Wolya, a Gayai ellenállás vezetője, aki egy ajánlatot kap Yusintól. Vagy a földalatti harccal marad, vagy egymással mennek ugyanazon az úton.
Majd meglátjuk.
A többiekről nincs mit mondanom, a sorsukat már régen megírták. Mindegyikük tudja, mit kell tennie, tudják hol a helyük, tudják mire számíthatnak.

Egy keserű érzéssel, de megbékélt szívvel, kezdjünk el egy új fejezetet, és lássuk, mindegyikük hogyan, és miképpen hozzák meg döntéseiket, melyek megváltoztassák a sorozat menetét.
Tudom, egyeseknek nehéz lesz a választás, de hiszem, mi, mint nézők, együtt élünk velük, együtt érzünk velük, és támogatjuk őket.
Így legyen.

Kezdjük el.

A VISSZATÉRÉS FEJEZETE.

Huszonötödik,huszonhatodik rész
(Mind azon morfondírozok, hogy megértsem a szereplők gondolkodási módját, de a végén csak zsákutcába érek. Így az alvást hívtam segítségnek, és egy éjszaka a fejükben ébredtem.
Oau. Miket láttam. Körbe voltam véve érzésekkel, hangokkal, mondatokkal, különféle gondolatokkal. Nem is hittem el, ilyesmi megtörténhet velem. Milyen utazás volt, miket tapasztaltam. Mikor megtudtam valamit, hoppá, egy másiknál találtam magam. És így, szépen sorba vettem mindegyiket. Reggel, mikor felébredtem, tudtam, megtaláltam a válaszokat. Tollat ragadtam, és leírtam mily kalandba volt részem. Megosztom veletek is, hogy láthassátok, hogyan döntött mindegyik.)

(Klickeljetek a gombokra, hogy mindegyik szereplőhöz érjetek)

Vagy pedig Mishil-Ide Klick
Vagy pedig Király-Ide Klick
Vagy pedig Királyné-Ide Klick
Vagy pedig Alcheon-Ide Klick
Vagy pedig Bidam-Ide Klick
Vagy pedig Yusin-Ide Klick

A folytatás írás alatt….




În Limba română Degeaba mă uit, degeaba tot mă gândesc, observ un lucru cert. S-a terminat un capitol. Am văzut până acum, aproape tot. Trăirile, luptele, supravieţuirile, iubirile, tristeţile, amărăciunile aproape fiecărui personaj. Pentru tot ce s-a întâmplat am un singur cuvânt. S-au maturizat. Au învăţat pe propria lor piele, viaţa nu este o tortă dulce. Poţi să ai un vis, dar acest drum este plină cu obstacole, cu pereţi, cu drame. Poţi să iubeşti, dar acest sentiment este fragil. Poţi să lupţi, dar poate şi să pierzi. Poţi să trăieşti, dar moartea este în spatele tău. Poţi să înveţi, viaţa îţi dă lecţie şi mai mare. Poţi să fugi, dar destinul te prinde. Poţi să crezi, dar realitatea te cuprinde. Poţi să planifici, dar riscul este mare. Fiecare a făcut greşeli, dar din astea se căleşte omul. Fiecare a râs, a plâns, dar acum a venit timpul gândirii. Fiecare a lăsat să fie dus de valuri, dar acum trebuie să conducă el(ea) vaporul. Pînă acum a fost ca un fel de joacă, dar acesta acum este al trecutului. Când ajungi la răscruce ai numai două opţiuni. A venit momentul când trebuie să iei o decizie care îţi schimbă viaţa. Ori mergi înainte şi clădeşti viitorul tău cu mâinile tale, ori alţi vor pune cărămizile. Ori construieşti pe nisip, ori pe stâncă. Totul depinde de tine. Şi ei au ajuns la această schimbare. Trebuie luate deciziile importante. Cred, nu spun un mare secret, fiecare ia, cum simte el(sau ea) N-o să existe cale de întoarcere. O să intre în dans, trebuie să dansează mai departe. Şi melodia o să fie lungă. Sfârşitul va fi ori aproape, ori departe. Cerul are ultimul cuvânt. Ce va aduce viitorul, nu se ştie. Dar până atunci, iau pe spate crucea ales de ei, şi pornesc spre munte. Să vedem cum. Cu pierirea prinţesei CheonMyeong, totul s-a schimbat. Ştim bine, unde se află acum fiecare personaj (nu vorbesc de loc, ci pe plan sentimental), cum se gândesc, cum cred, ce s-a întâmplat cu ei. Ce au în faţă, ce le aşteaptă, ce alegeri trebuie să facă, a devenit evidente. Cred, ar fi bine, ca să fac o puţină recapitulare, şi să amintim despre aceste opţiuni. (ordinea nu are importanţă, scriu cum îmi vine în minte) Mishil. A pierdut lupta pentru tron cu moartea Prinţesei. Visul ei a fost destrămat complect. Ori sună retragerea totală şi aşteaptă încă câteva ani buni, ca să vină o altă oportunitate, sau cum o cunoaştem, mai are ceva în traista ei, foloseşte de puterea divină cu care a acaparat toată ţara. Vom vedea. Bidam. A avut o viaţă liniştită, culegea plante, învăţa techicile supravieţuirii, totul era pentru el un joc, câteodată primea o mustrare de la Munno. Acum, după ce a gustat, ce înseamnă lupta pentru putere, trebuie să aleagă. Ori rămâne un ţăran, un om pe care nu-l interesează nimic, sau merge cu noi lui prieteni, mai ales cu Deokman în necunoscutul invizibil. Vom vedea . Regele. A rămas singur. Toţii din jurul lui, ori au pierit, ori au întors spatele la el.(nu pot să arunc o piatră asupra lui, pentru vinovăţia lui, nu sunt împuternicit de nimeni pentru aşa ceva. Asta istoria va decide. Poate numai aşa Deokman a devenit, ce ştiim din trecutul Coreei?) Ce a mai rămas pentru el? Sau se va întoarce în căsuţa de melc, sau va ajuta pe ultima sa copil, pentru a atinge acesta visul ei. Vom vedea. Regina. Au murit aproape toţi copii ei. Ca mamă, acest sentiment nu a mai putut suporta. Simte, viaţa ei nu mai are rost. Dar când află, Deokman ce vrea, trebuie să decidă. Ori lasă să fie cuprinsă şi mai tare de frica morţii, sau se readună, şi face tot posibilul pentru fata ei. Vom vedea. Alcheon. La el este simplu. Este Hwarang, Viaţa sau moartea. A jurat cândva, şi acest lucru trebuie respectat. Va ajunge să ia viaţa lui, sau va păşi pe o altă cale? Vom vedea. Şi am lăsat ultimii pe perechea noastră. Amândoi au în faţă, cea mai grea decizie, care poate fi luat în viaţă. Deokman. După ce află cine este defapt, este hărţuită, toată lumea vrea dispariţia ei. Sora ei nu mai este. A rămas numai Yusin lângă ea. Bidam a ajutat-o dar mai departe? Ce să facă? Să fugă şi să respecte ultima dorinţă a sorei, sau să strângă din dinţi, şi să ceară ce este al ei, titlui ei, poziţia ei? Să fie prinţesa ţării? (şi de acest răspuns depinde soarta tuturor din serial) Vom vedea. Yusin. Hwarang din capitală, şi se îndrăgosteşte încet de un Nangdo a lui, de Deokman. Când realizează, ce a pus în cap iubirea lui, trebuie să pună ceva pe altarul sacrificiului. Lasă să plece Deokman din visul lui, sau să rămână cu dragostea necondiţionată, neâmplinită dar lângă ea. Vom vedea. Mai apare un personaj, Wolya, conducătorul rezistenţei din Gaya, care primşte o ofertă de la Yusin. Ori rămâne cu lupta subterană, sau merg amândoi împreună pe aceeaşi drum. Vom vedea. Despre ceilalţi nu trebuie să vorbesc, soarta lor a fost scrisă de mult. Fiecare ştie, ce trebuie să facă, ştie unde este locul lor, ştie la ce să aştepte. Cu un sentiment amar, dar cu inima împăcată, să începem un nou capitol, şi să vedem fiecare cum, şi în ce mod vor lua deciziile care vor schimba cursul serialului. Ştiu, alegerile vor fi grele pentru unii, dar cred, noi ca spectatori, vom trăi cu ei, vom simte cu ei, şi o vom susţine pe ei. Aşa să fie. Să începem. CAPITOLUL REÂNTOARCERII Episodul Douăzeci şi cincelea, şaselea (Tot mă chinuiesc să înţeleg felul de a gândi a personajelor, dar la sfârşit ajung la o înfundătură. Aşa am chemat somnul în ajutor, şi într-o noapte m-am trezit în capul lor. Oau. Ce am văzut. Eram înconjurat cu sentimente, cu sunete, cu propoziţii, cu gânduri fel de fel. Nici nu aş fi crezut, aşa ceva se întâmplă mie. Ce drum a fost, ce experienţă. Când aflam ceva, hoppa, la un altul. Şi aşa, am luat pe fiecare la rând. Dimineaţa, când m-am trezit, ştiam, am găsit răspunsurile. Am luat stiloul, şi am scris, ce călătorie am făcut. Vă împărtăşesc şi vouă, să vedeţi, cum au luat deciziile fiecare.) Daţi click pe butoane pentru a ajunge la fiecare personaj. Odată se întunecă. Ce se întâmplă? Unde sunt? Ah în pat. Am revenit. Simt şi acum îmi tremură tot corpul. Pun mâna pe inimă. Bate tare. Linişteştete omule. Dar mă doare. Deokman a aruncat pe Yusin ca pe o cârpă. O înţeleg într-un fel. Dacă vrea să fie regină, nu este loc pentru sentimente. A lăsat pe săracul Yusin să decidă. Cred a decis corect. Sau am decis corect? Măcar aşa am salvat ceva. Yusin a rămas cu Deokman. Ce va aduce viitorul nu şiu, dar acum păşesc amândoi pe aceeaşi cale. Drumul spre tron. Dar iar se face totul negru. Mi-e frică. Unde o să fiu acum? La cine? Sau cu cine? Nu mai vreau acest joc. Foarte puţini au mai rămaşi. Vreau să mă trezesc. Dar când se face lumină, sunt în faţa peşterii, lângă râu, într-un trup de femeie. Şi în linişte totală. Continuarea în curs de scriere..........
Segítséget a fórumhoz találsz a Help oldalon. Ajutor pentru a accesa forumul găseşti pe pagina Help. Zilele săptămâni: hétfő=luni kedd=marţi szerda=miercuri csütörtök=joi péntek=vineri szombat=sâmbătă vasárnap=duminică
Képgaléria

Szólj hozzá

Név:
E-mail címed:
Az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:
Milyen nap van ma Magyarországon?



LIVIA [ 2011-07-02 18:31 ]

Szia! Orosz,ma mai primesti la tine in vizita? A trecut ceva vreme de cand nu am mai intrat,rusine mie!



ET [ 2011-04-16 23:30 ]

Légy szíves folytasd! Az eddigi leírások nagyon tetszenek, és olyan rossz, hogy nincs tovább! Biztosan másokkal együtt, nagyon várom a további részek történetét is!



ildikó [ 2011-02-19 22:33 ]

Lesz még folytatása a fordításnak, mert a 41. részig nem láttam. Csak azért kérdezem, mert 01.16-án látogattál erre az oldalra, és azóta nem kaptam választ. Sajnos a sorozat narkotikum számomra, főleg Bidam, ezért vagyok kicsit türelmetlen a folytatás miatt. Köszi előre is.



kalmarne.kovacsildiko@chello.h [ 2011-02-13 02:38 ]

Én is köszönöm az ismertetőt, nagyon várom a folytatást.



orosz [ 2011-01-16 10:51 ]

Köszönöm a kedves szavakat.
Tudom, hogy néha tévedek, gondoltam arra hogy maradjanak Nangdónak, vagy Mishil Saeju-nak de úgy éreztem, néha változtatni is kell.
A hasonlattal igazad van, de nálunk felé még bárányt is mondanak.
Sőt. azt is észrevettem, ejtek néhány helyesírási hibát is .
De nem is akarok tökéletes lenni.
De ezektől függetlenül remélem tetszik és ahogyan az időm engedi folytatni fogom.





edimir [ 2011-01-16 07:49 ]

Köszönöm:)) Egyvégtében elovastam az eddig elkészült ismertetőt. Rendkívül élvezetes és szemléletes az írásod, szinte pereg előttem a film. Azért akadt néhány zavaró apróság, pl. a kadét és hasonló anakronisztikus elnevezés, hagyd meg az eredeti elnevezést, hitelesebb lesz tőle. Nálam nem a bárány, hanem a borjú bámul az új kapura. De ezek tényleg apróságok. Különösen tetszett az alvás közben tett látogatásod a szereplők fejébe. Jókat kuncogtam, különösen Bidam esetében.
Erőt, kitartást a folytatáshoz:)))))
Üdv:
edimir



Rajongó [ 2011-01-04 15:45 ]

Nagyon várom már a Yusin gondolatokat magyarul! Amiket már olvashattam magyarul, azok egyszerűen lenyűgöztek, de még a háttérszíneket is nagyon jól eltalálta Orosz, pl. Bidamnak az a narancssárgás, Alcheonnak meg a sárga (bár ez talán adta magát), Mishilnek a vörös...nagyon tetszik.



Kriszta [ 2010-12-11 11:58 ]

Na emberek! A királyné átka, hát az nem volt semmi!
Az állam leesett, a kezemen felállt a szőr, azt hittem, hogy Misil mentem összeesik és meghal, de nem így történt sajna. Ilyen átkot rázúdítani ember fejére még nem láttam.

Arrébb, lejjebb, valaki megpendítette, hogy Dokman szerinte lezbikus. Jót mulattam, az illető környezetében valszeg nem nagyon van katona, vagy rendőr nő stb. egyenruhás hölgyemény. Az tény, hogy ezen a területen dolgozó nők, néha egy kicsit nyersek, de hát ez egy olyan élet helyzet, amibe nem illik bele a teszem,veszem nőies viselkedés, sem a tüll, tűsarkú, mézes, mázos, kecses metódus. Elképzelném rendőrnő a bűnözőnek: "Drága aranyom, legyenszíves megállni ott az utcasarkon és visszaadni annak a szegény öreg néninek a táskáját, amit az elöbb ellopott tőle, miután szépen szót fogadott nekem és megállt, már is ismertetem a jogait és miután kezére helyeztem ezt a kicsiny bilincset, remélem nem nagyon szorít, bekisérem a kapitányságra, de azért ugye nem haragszik rám, na jól van, már kezdtem aggódni." Na ja végül is így is lehetne csinálni, de azt hiszem nevetségesen nézne ki.
Dokman férfiak (katonák) között nőtt fel, és ne felejtsük, hogy neki titkolnia kellett éveken keresztül, hogy nő. Így is egy kicsit a filmben komolytalannak találtam, hogy Dokman annyi évnyi homokzsákozás után kardütései erőtlenek volatak (Bidam szerint), hisz az állandó edzés miatt, és őt még Yushin keményebben fogta, sok izmot kellett volna magára pakolni. Persze fizikailag nem nem szárnyalhatta volna túl férfi társait, de azért ennyire erőtlennek sem kellett volna ábrázolni.

Amúgy pedig, pont ez a kemény, egyenes, katonás életvitel, amibe Dokman belekényszerült, pont az fogja a döntéseit segíteni és jó uralkodóvá tenni. És ne felejtsük el a katona fő jellemvonását az ÖNFELÁLDOZÁST. E tulajdonság néliül nem beszélhetünk katonáról, ami Dokmannál maximálisan megvan.




orosz [ 2010-12-09 05:43 ]

A két úriember.
Balról, jobbra.
Kim SeoHyeon-Kim Yusin apja
Kim YongChun- Jinji kiály fia, CheonMyeong Hercegnő sógora.
Itt a grafikon:
http://wiki.d-addicts.com/static/images/3/36/QSD_chart.PNG



orosz [ 2010-12-09 05:36 ]

Abban teljesen igazad van, hogy „helyesebb” ha a fonetikus kiejtéssel írjuk le a neveket címeket.
De, én akkor láttam a filmet, mikor Koreában vetítették, angol felirattal, és így szoktam meg.
A blogom pedig kétnyelvű, és ha lehetőség nyílik, s valaki segít is, szeretném háromnyelvűnek készíteni. Tehát ha nem haragszol, én megmaradok az eredeti nevek mellett. (valamikor a sorozat lejár, és akkor szokjak vissza az eredeti nevekhez?)
Akik a szinkront nézik, sőt helyes is, ha fonetikusan írják le gondolataikat,
És remélem engem így megszoktok.
Mert ha kiejtés szerint írnám, akkor, ha valaki olvassa a blogomat, és még ért is a két nyelven, csak kapkodná a fejét, ha a neveket összevissza írnám.



Kara kán [ 2010-12-08 22:53 ]

Még egy kérdés:
ha esetleg belejavítgatok a feliratokba, neked küldjem el?

Egy elv, amit követik: a koreai nyelv nem latin betűket használ, ezért mi magyarok ilyenkor fonetikusan írjuk át a neveket, fogalmakat.

Tehát:
Dokmán
Csuncsu
hvaráng - de inkább: lovag
dzsingol
Jusin

A Lord helyett -> főúr
Hwaebek -> Koronatanács
Sandaedeung - ezen gondolkoznom kell, de szerintem nádor
A Daedung = kancellária, vagy kormány




Kara kán [ 2010-12-08 21:48 ]

Szia!

Meg tudnád nekem mondani, hogy pontosan ki ez a két úriember?

http://www.flickr.com/photos/epikurosz/5244925388/



orosz [ 2010-12-08 12:17 ]

Nagyon szépen köszönöm.
Ezzel szemben máshól, elkellene egy kis segítség.
Mivel külföldről szó szerint a nyakamat akarják kitekerni, hogy mikor lesz angol verziója a blogomnak, ezen próbálok most javítani.
Angolul még értek, beszélem is egy keveset, de aztán az írás, azzal hadilábon állok.
(Annyit röhögnek rajtam a külföldiek, hogy csak.)
Valahogy úgy vagyok az angollal, mint a két részeg mikor leült beszélgetni és megszületett az angol nyelv.
Az egyik mondta, a másik írta.
Én a mondást értem, de leírni? Ajaj.
Megpróbáltam fordítóprogrammal, de akkora baromságok sültek ki, hogy még az Ég is kidőlt tőle.
Ha valakit érdekel a dolog, szívesen áldozna időt, és ebben segítene, szívemből megköszönném.



aldebaran_beta [ 2010-12-08 11:11 ]

Kedves Orosz! Ha gondolod szívesen segítek a magyar rész helyesírásában (erre gondoltál, mikor említetted?).



Kara kán [ 2010-12-08 01:27 ]

Nem írtam le a legfontosabbat, ami nekem tetszik a filmből: mindenkinek gyönyörű fehér foga van, és gyakran villogtatják. :-)



Kara kán [ 2010-12-08 00:37 ]

Jogosak a megjegyzéseid.
Épp az előbb néztem meg a 35. sorozatot. Nem akarom lelőni a poént, de érdekes volt látni, ahogy a film a homoerotikus témát is megpendíti.
Egyébként Dokmán nekem egy kicsit leszbikusnak tűnik, de ez legyen az én problémám. :-)



orosz [ 2010-12-07 22:35 ]

Köszi szépen.

Amúgy még a magyarban is hibázok, mert mindenre azért nem terjed ki a figyelmem.
(megjegyzem te is tévedtél mert a „drum” semleges nem)

A szinkronnal nincs bajom (hiszen ahogyan írtad, erre nagyon oda figyelnek)
A probléma a hangokkal van és a fordításokkal.
(én angol felirattal néztem meg legelőször. Még Romániában nem is hallottak akkor a sorozatról.)

A magyar feliratról csak annyit, hogy:
Mikor Romániában vetítették, egy valaki, saját energiáját és idejét nem sajnálva, ingyen, elkészítette a magyar feliratot majdnem naprakészen, hogy az Erdélyi magyarok, saját anyanyelvükön nézhessék eme csodálatos sorozatot.
Mivel tudom, nem kis munkát fektetett bele, nem szólom meg a hibákért.
Azóta ő is már sokat javított a feliratokon.

És ne haragudj de ez nem kínai sorozat, hanem Koreai, de elnézem, mert tudom, csak egy kis botlás volt csupán.



Kara kán [ 2010-12-07 20:51 ]

Poţi să ai un vis, dar acest drum este plină cu obstacole, cu pereţi, cu drame.

a drum hímnem, tehát plin de obstacole.

Amúgy jó a lap.

Külön kösz a családi kapcsolatokat bemutató grafikonért. :-)
Talán a tisztségeket is oda kellene írni. Persze ez csak nekem okoz gondot, mert valahol a 24 résznél kapcsolódtam be a sorozatba, és megtetszett. Azóta már elkezdtem a Kalózöbölről letölteni a sorozatokat, persze csak egyenként, mert 95 GB az összes. Melléjük a magyar feliratokat is.

Meg kell mondjam, kínai hanggal hitelesebb az egész, és ez természetes, de a magyar szinronosok KIVÁLÓ MUNKÁT VÉGEZTEK. Le a kalappal! Olyan szinten szinkronizált a hang, hogy amikor a szereplő beszél, akkor a magyar szinkron is, amikor épp szünetet tart, vagy két szó között becsukja a száját, a magyar hang is követi ezt. Az ember el sem hinné, hogy a szinkronosaink erre képesek.

A magyar feliratokat egyetlen zip-ben töltöttem le. Na, ezekre már van azért panasz. A hvaráng nekik Rang, a Seju-t (pecsétőr) le sem fordították, hasonlóképpen a Numi-t vagy NUni-t (ikertestvér), a 200 éve eltűnt, jóslatot tartalmazó kő szövege katasztrofálisan van a feliratban.stb.



Orosz [ 2010-12-07 13:58 ]

Azt hiszem, most már észrevettétek, hogy a leírási stílusokban is próbáltam különbséget tenni a karakterek gondolkozási módján.

Mishilnek a monológot választottam, hiszen ő az, aki ,csak úgy magában beszél és dönt.

A Királynak a kérdés-felelet vonalat erősítettem meg, így az állandó belharc, ami a lelkében van, mutatkozik meg jobban.

A Királynénak a lágy hangzású, rövid mondatai, a szomorúságot hirdeti.

Alcheon rövid, de erős, katonás jellegű kijelentései (majdnem mindenhól a felkiáltó jellel díszítve) az igazi Hwarang lelkét adja elő.

Bidam változatos szövegével, és a mindennapos útszélen használt szavaival, a kettőséget, és a „paraszti” megjelenését hangsúlyoztam ki.

Hogy milyen lesz Yusin, és Deokman?
Az a jövő titka.





Orosz [ 2010-12-07 08:05 ]

Sajnos, éppen az idővel állok rosszul.
Ha annyi lenne, akkor már rég befejeztem volna a sorozatot.



Kara kán [ 2010-12-06 21:56 ]

BTW: ha ilyen időmilliomos vagy, akkor a wikis cikkeket is bővíthetnéd, mert többen olvassák.



Kara kán [ 2010-12-06 21:54 ]

Neked aztán van időd....



Tiszi [ 2010-12-05 17:45 ]

Sziasztok!
Szeretnék segítségeteket kérni!
Hol tudnám megnézni vagy hol tudnám letölteni a 26. részt??? Mert sajnos nem tudtam megnézni és nem akarok egy részről se lemaradni!
Előre is köszönöm a segítségeteket!
Üdv, Tiszi



Mimi [ 2010-12-05 17:34 ]

Orosz:
Köszönet az eddigi írásaidért.Sok érdekeset tudtam meg és mégtöbbet ami kimaradt a filmből,vagy ami nélkül nehezen érthető.
Türelmesen(vagy -etlenül)várom a foltatást.Tetszik a stílus,a karakterek jellemzése,meg minden.
Köszönöm!



orosz [ 2010-12-04 09:32 ]

igazad van Kriszta teljes mértékben.
És még nem is emlitetted a képeket, a klippeket, stb.
Az is bíztos, rengetegen ólvassák az írásaimat,(hiszen látom a bejelenkezőket)
Azt tudom tapasztalatból, hogy írni egy kicsit nehezebb, és pláne, egy vegyes nyelvű oldalon.
De ez van. Megszoktam már.
De köszönöm az írásaidat, és a hozzászólásaidat.



Kriszta [ 2010-12-03 12:37 ]

Semmi baj, én türelmesen várok! Tudom, hogy óriási meló angolról magyarra és románra lefordítani, három nyelv kavarogjon az ember agyában, igen fárasztó, eddig is csodálom, hogy idáig eljutottál.
Ezúton szeretném felhívni kedves HUN polgártársaimat az aktivitásra, sok résznél csak román nyelvű hozzászólást láttam (nem tudok románul), végül is ez sarkalt arra, hogy elkezdjek itt irogatni (nehogy már csak ők!). Nem gondolnám, hogy csak engem késztetett ez a sorozat aktív gondolkodásra. Kérlek ragadjatok nem tollat, hanem billentyüzetet és jó lenne, ha a részek végén megírnátok a véleményeiteket, gondolataitokat, végül is (ha rosszul gondolom kérlek Orosz javíts ki), ezért van ezen a blogon erre lehetőség!!



orosz [ 2010-12-02 19:17 ]

Sajnos, hogy nem tudtam folytatni, mert ez ahogyan láthattátok, nem egy egyszerű feladat.(már májustól írom)
És azt is tudtam, lesznek időszakok, mikor le kell állnom, mert ezt a blogot csak a sorozat iránti szeretetből írom, és ehhez türelem kell.( nem beszélve arról hogy a román verzió ennek a két résznek több mint 14 oldalas)
De köszönöm a dicséreteket, és ahogy lesz nyugodt perceim, folytatom, ígérem.




Kriszta [ 2010-12-01 13:31 ]

Igen tényleg befejeződött egy fejezet. Eddig sem volt a film séta galopp, de ezek után hát mit mondjak nem lesz semmi. A rendező sokszor az elviselhetetlenségig fokozza az érzelmi húrokat. Hirtelen azt vettem észre, hogy zokogok, apám! Mintha valakim meghalt volna! Nem a meghatódottságtól sírtam, hanem a megrázó élményektől. Némely rész annyira nyomasztó, hogy volt egy pillanat, mikor felakartam adni a film nézését, de mintha ezt érezte volna a rendező is, az utána lévő részek már "könnyedebbek" voltak. Egy uralkodónak a rettentően nehéz és néha borzalmas életét láthatjuk, amit el kell tudnia viselni! (Neki jobban ment, mint nekem)
Úgyhogy kitartás a kiváncsiaknak, remélem én is, hogy mihamarabb meg lesznek írva a többi fejezetek is, amihez a szerzőnek csak gratulálni tudok.



Marianna [ 2010-11-25 22:32 ]

Jézusom! Miért csak a 26. részig van leírva? Hol a többi???? Nagyon izgulok!
A Palota ékkövéről is volt egy szuper honlap.



Alynna [ 2010-11-20 13:05 ]

Orosz:Vreau sa te intreb ceva:Serialul Yi San si Damo au fost date la unguri?



Livia [ 2010-10-28 18:52 ]

Rectific,ce am spus la salutari,tu chiar ai muncit si ne-ai colorat paginile si la propriu si la figurat,din greseala am lasat comm la ep 24.pentru ep 26.Cand iubesti cu adevarat ,faci orce sacrificiu pentru persoana iubita



anja [ 2010-10-22 18:50 ]

foarte dragut clipul cu Alcheon!



anja [ 2010-10-22 18:46 ]

Salutam cu bucurie modificarile facue la aceasta pagina...Ai recreat personajele prin pagini colorate,si cum nu cred ca faci ceva intamplator,te felicit pentru culorile alese care se potrivesc minunat ,ca o manusa fiecarui personaj.Explorand paginile ,acum stiu ce culoare va avea cea cu Dman!



anja [ 2010-10-20 21:00 ]

In timpul vizionarii serialului si pana ieri asa am gandit si eu ca tine,si sunt de acord numai cu faptul ca iubirea nu este un schimb,dai si primesti ceva in loc.Iubirea adevarata asa cum o prezinti tu plina de sacrificii si durere,nu mai poate fi iubire.Isi pierde tocmai esenta ,care inseamna fericire!



orosz [ 2010-10-20 20:50 ]

Ai dreptate Anja, in aproape 100%
Dar ai omis un singur lucru.
Yusin, a ales iubirea neandeplinita.
Cum multi dintre noi, au un vis, dar din diferite cauze nu poate fi indeplinit, dar macar ramai cu acel vis.
Si Yusin, a vrut ceva. Ca Deokman sa fie fericita. Si daca trebuia sa sacrifica iubirea lui pentru ca femeia iubita sa fie fericita, asta a facut, dar a ramas cu ea. Si cu toata puterea lui a fost, a acesta sa fie indeplinit. Sa fim sincer, aproape a si reusit(nu a fost vina lui, ca relatia lui Deokman cu Bidam s-a sfarsit tracig, dar la momentul deciziei lui, nici n-a fost vorba de asa ceva.Deokman vroia sa fie Regina, si Yusin la asta a ajutat-o enorm)
Poate ca este incredibil, dar exista si un asa fel de iubire. Dragoste pentru altcineva, dar fara sa primesti ceva in schimb.Si asta este iubirea adevarata. Asta a dat Yusin. Dragoste neconditionata. El a dat, dar n-a primit nimic in schimb numai a fost cu Deokman, atat. Bidam in contra, vroia sa fie iubit. Deci Yusin NU A UCIS IUBIREA, CI A ARATAT LUMII CE INSEAMNA IUBIREA ADEVARATA.
Asta e parerea mea.



anja [ 2010-10-20 13:55 ]

iar raspunsul la intrebarea de ce un asemenea personaj sa apara in film,e unul singur:pentru a avea grija noi...ce alegere facem in viata!Voi ce parere aveti?



anja [ 2010-10-20 13:42 ]

DAR...scena finala a filmului dintre YS si DM sus pe munte privind infinitul este un mesaj ,si ne spune doar atat: ITI POTI NEGA Natura,dar nu o poti distruge!Ea continua sa traiasca ascunsa in adancul fiintei tale!Si aceasta este singura speranta pe care o are omul :Iubirea a fost invinsa ,dar nu DIstrusa!



anja [ 2010-10-20 13:38 ]

Continuare:::tot ce face mai departe ,YS nu a mai facut din iubire ci din ratiune,devotament...deoarece iubirea nu asculta decat de ceea ce ii spune INIMA.Cand apelam la MINTE,deja Iubirea e ucisa.Un om este distrus daca ii anihilezi spontaneitatea iubirii.Asa s-a intamplat si cu Ysin,el a devenit o masina care asculta de Minte!!!Din acest moment (descris atat de bine de tine)el a avut o existenta lipsita de orice substanta-un robot!Viata lui a devenit lipsita de vitalitate si bucurie,a devenit insipida ,inerta si acest lucru e aratat de regizor prin filmari geniale si prin interpretatea deosebita a actorului.Aici este esenta dintre cele 2 personaje YSin si BDam,de aceea si lumea l-a iubit mai mult pe BDam ,pentruca el este VIU,este sub FOCUL IUBIRII.La el totul era natural si spontan asa cum pasarile canta,raul curge,soarele straluceste..



anja [ 2010-10-20 13:27 ]

sincer ,cand am vazut azi ca ai avut ieri 20 de vizualizari si nimeni nu a lasat comentariu,am fost dezamagita...pe urma m-am gandit ce ar putea scrie?Ca tu ai trait si suferit alaturi de aceste personaje atat de intens,ai transpus totul ,in mod genial in cuvinte folosind diferite tehnici artistic-literare...Ei si?Ce ar mai fi de comentat?....Eu insa la finalul lecturii m-am intrebat altceva:de ce a zugravit regizorul un astfel de personaj?Daca as fi baiat as fi de acord cu modul de interpretare pe care il dai tu,dar cum sunt fata am fost revoltata cum sa renunte YS la iubire si sa devina o umbra,noi femeile suntem mai simple decat ne cred barbatii,nu vrem sacrificii totale,vrem sa fim fericite si iubite,nu tinute sum un clopot de cristal.Iar YSin ce a facut?el si-a UCIS iubirea!!!T



Bi-dam [ 2010-10-07 21:53 ]

frumos...parca sunt eu acolo ...parca simt ceea ce simte si personajul
mia placut bi-dam pentru el este chiar o joaca in care nu se da batut



Mary Mariko San [ 2010-10-03 19:17 ]

Da,bine punctata,toata desfasurarea evenimentelor.



anja [ 2010-09-30 21:10 ]

azi am reusit sa citesc si Alcheon!Cred ca acest stil de abordare a insemnat multe framantari,mai ales ca fiecare personaj are stilul lui propiu.Tu ai ales monologul pentru Mishil,fraze scurte dar calde pentru regina,propozitii tip intrebare -raspuns la rege,iar la Alcheon fraze scurte ,clare,barbatesti,soldatesti,care demasca descoperirea unor adevaruri ascunse si care ii dau motivatia sa lupte pentru supravietuire in onoare.Alcheon construieste mental o noua baza,va salva si proteja printesa DM ca astfel sa confere vietii si idealurilor un caracter practic si solemn.Bravo tie pentru tot ce ne-ai aratat.



Livia [ 2010-09-28 10:32 ]

Fereste doamne de asemenea vise!Si asa sunt in urma cu somnul.Am trecut de faza cand chiar visam jocuri pe calculator.Visul tau e cat se poate de real,e numai o metafora pentru a releva mintile unora ,care viseaza cu ochii deschisi.Frumoase ganduri si exprimate asa cum nu-ma tu sti sa 0 faci!



ko_hyun_jungA [ 2010-09-27 21:23 ]

OROSZ:FELICITARI!
IMI PLACE CUM SCRII!!!
MAI ALES OXIMORONUL:\"VIATA NU ESTE O TORTURA DULCE\"!



Orosz [ 2010-09-27 21:12 ]

Primul cod al Hwaranfilor este "Loialitate faţă de unei singure conducător (sagun ichung)" si Alcheon a jurat Printesei CheonMyeong(cine ocupa de pozitia Marele Maestru al Tuturor Hwarangilor) Cu moartea Printesei, acest post automat a revenit lui Deokman. Cum Alcheon a jurat Marelui etc. asa a putut sa decide sa nu se sinucida. Nu trebuia sa incalce juramantul dat. Eu am scos in evidenta asa aceasta parte:" Loialitate! Da! Sunt Hwarang! Am principiile mele! Am jurat pentru marele Maestru al tuturor Hwarangilor! Ea este acum această persoană! Ea este Prinţesa mea de acum! "




Mary Mariko San [ 2010-09-27 20:15 ]

Da!.......e superrr cu gandurile puse imediat pe hartie....ai dat viata dragilor nostrii eroi,cum nu se poate mai real.



oltea [ 2010-09-27 15:51 ]

destinul alege pe DEOKMAN pritesa toti ceilalti sunt doar pioni alesi pentru ai netezii calea ,vietile lor nu mai conteaza sunt ale printesei sunt ale destinului e isi a regatului.Vointa cerului
orosz esti pe sistem "TURBO"



Mary Mariko San [ 2010-09-24 20:16 ]

Da!!!noaptea cel mai un sfetnic!!!!!se spune .............asa s/a intamplat si in acest caz...da............ e bine !!!!!super fain



anja [ 2010-09-24 19:22 ]

Ganduri ADEVARATE care se nasc din vise, din dorinte, din sperante. Ingredientele astea se amesteca in malaxorul mintii si rezultatul poate fi rostit sa nu.Tu ai aratat aici miracolul mintilor omenesti cu bune si rele.Acum ce sa zic,pe rege l-ai prezentat cam haotic,dar i-ai scos in evidenta sensibilitatea sufleteasca in relatia cu familia,care este pentru el stalpul de rezistenta.E bine cand omul isi da seama macar prin ganduri de adevarata lui fata,si asta ai facut tu cu personajele noastre.



orosz [ 2010-09-24 13:18 ]

Anja.
Gandurile secrete ale unei femei, sau unui barbat nu se poate scrie, nici descifrate. eu am scris numai ce am auzit in legatura cu aceasta intamplare.



anja [ 2010-09-23 17:35 ]

acum trebie sa zic ca au fost destul de cumintele bietele femei ,cred ca te-au simtit, si- au potolit gandurile...scuze nu pot fi serioasa ,abordarea asta m-a distrat si nu pot decat sa glumesc. Ideea si textul sunt geniale...fara cuvinte in plus!



anja [ 2010-09-23 17:32 ]

am spus mai jos ca ai insomnii...se pare ca e adevarat ,dar ce efecte au ...te-ai strecurat ca un spiridus in capusoarele frumoaselor noastre.Hm uneori cred ca pot apare surprize la care nu te astepti,sa vedem ce o fi la tinerii hwarangi ...in cap.



analovemisaeng [ 2010-09-23 16:35 ]

Feri, azi la scoala am vorbit despre monologul dialogat. Ceea ce ai scris tu aici pentru mine asa arata. Cu toate ca nu a inteles pe deplin ceea ce ai scris tu aici, macar stiu unde se incadreaza textul tau. Frumos.



oltea [ 2010-09-23 16:18 ]

citind aceste randuri mi-ai transmis starea ta emotionala si deasemeni imi inchipuiam cum transfigurat de starile sufletesti ale personajelor cu fruntea plin de broboane de sudoare cauti in mintea inca sub influenta somnului raspunsuri la intrebarile reginei la durerea ei Mishil?o scorpie se crede semizeu ? o nu ! orosz sper sa nu stai mult in mintea ei
hai ca devine interesant



Mary Mariko San [ 2010-09-18 18:47 ]

Da!urmeaza marile decizii pe care trebuie sa le ia fecare dintre eroii nostrii...........si apoi....vom fi alaturi de ei in continuare!!!!!!!!!!



Livia [ 2010-09-17 19:56 ]

Foarte trista rascruce de drumuri pentru personajele noastre,cu eforturi sustinute si cu ajutor reciproc,reusesc sa se adune si sa continue drumul.Orice sfarsit areun nou inceput.Daca te-ai impiedicat si ai cazut trebuie sa te ridici si sa-ti continui drumul.Asa e normal!



mihaela [ 2010-09-16 17:13 ]

am ramas fara cuvinte oros ,f bine scos in evidenta drumul in necunoscut pe care o vor apuca toti ,pupici



anja [ 2010-09-16 13:21 ]

si mai este ceva ce vreau sa subliniez in ceea ce te priveste orosz,faptul ca tot ce scrii tu este atat de minunat pentru ca iti folosesti nu numai mintea ,ci si sufletul,cred ca recunosti ca ai si insomnii pana reusesti sa redactezi o recenzie.Tu depui eforturi sa mergi mai departe asemenea personajelor pe care le indragesti dar numai asa evolueaza spiritul omului ....



anja [ 2010-09-16 13:05 ]

ai dreptate viata inseamna o aventura constanta trecand de la cunoscut la necunoscut,este natural sa simti si frica si fericire.Cine traieste neaventuros traieste o viata confortabila,sigura,dar stupida,lipsita de sens,fara bucurie,dans,cantec ,acea persoana doar vegeteaza.Mintea se teme mult de necunoscut caci ,ea reprezinta trecutul cu tot ce cunosti,ea nu stie nimic despre prezent.Ceea ce a realizat acest film este mesajul ca o persoana curajoasa nu este cea careia nu ii este frica,ci,este cea care,in ciuda fricii,merge mai departe in necunoscut,si astfel necunoscutul este doar un proces de invatare.Si mai este ceva ce tu orosz incerci sa subliniezi in comentariile tale mereu,si anume ca omul trebuie sa stie clar ""cine este"",sa-si asculte vocea interioara si pentru asta trebuie sa ramai tacut si meditativ.....



oltea [ 2010-09-15 19:11 ]

un capitol din viata personajelor s-a incheiat un altul incepe.Asa este viata, uneori e dura,dar trebuie sa fii tare si sa nu lasi sa te copleseasca Am ramas la o rascruce de drum.Ce v-a urma?..........asteptam ca povestitorul sa ne introduca in noua etapa a vietii lor.
"viata nu e o turta dulce " cata dreptate ai, mi-a placut
ps.asteptam surpriza clipului






Üzenőfal


Név:

Üzenet:





Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!